Volkskrant: ‘Verzet tegen ‘efficiencyslag”

Een reportage over de ontwikkelingen aan de VU uit de Volkskrant van donderdag (12 juli 2012):

[Het volledige artikel is – voor abonnees – te vinden op de website van de Volkskrant]

Het nieuwe toverwoord bij de VU is impactscore

De VU gaat moderniseren. Bezuinigingen en ontslagen horen daarbij. Boze docenten roeren zich. ‘Ze kijken alleen naar excel-sheets.’

AMSTERDAM – ‘Wetenschap is het waard’, staat op een spandoek. Het begon wat onwennig, twee maanden terug: het bestaan als activist. Maar woensdag staan ruwweg honderd medewerkers van de Vrije Universiteit in Amsterdam met een petitie in de hand tegenover het college van bestuur. Tegen de industrialisering van het onderwijs en het academische leven. Bijna duizend handtekeningen staan eronder. Van hoogleraren, secretarieel medewerkers en studenten, die zich hebben verbonden onder de naam Verontruste VU’ers.

[…]

‘De rationale is: zo goedkoop mogelijk werken met zo min mogelijk mensen’, zegt Boris Slijper, docent bij Sociale Wetenschappen. ‘Het gaat nooit meer over de kwaliteit van onderwijs of wetenschap. Ze kijken alleen naar excel-sheets.

[…]

Hoewel het merendeel van de bezuinigingen is gericht op ondersteunend personeel, gaat er ook bij het onderwijs van alles veranderen. ‘Ze willen inzetten op grotere colleges en zogeheten web lectures’, zegt Slijper. ‘Er geldt wekelijks een minimum van zes contacturen per student, maar dat hoeft niet in de vorm van een werkcollege. Dat is namelijk te duur. Je kunt toch meer internet gebruiken, zeggen ze dan.’ Slijper kreeg eerder dit jaar een excel-sheet met daarop de kosten van elk vak en de opbrengst. Hij leverde zijn vakgroep weinig op, was de boodschap. De hoorcolleges, waar vierhonderd studenten door een hoogleraar worden bediend, die zijn pas lucratief. Slijper dacht: we zijn toch geen koekjesfabriek.

Het kan anders, denkt de ondernemingsraad. Tijdens een vergadering met het college van bestuur dient de raad woensdag een tegenvoorstel voor de bezuinigingen in. Uitgewerkt met een financiële berekening van bureau Berenschot. Uit die rekensom blijkt dat het universiteitsbestuur de inkomsten van het Rijk te laag inschat. De raad ziet daarom geen noodzaak voor inkrimping.

[…]

Ook studenten antropologie Isabelle Vardar (20) en Pepijn Vos (24) hebben de petitie ondertekend. Toen ze gingen studeren, konden ze kiezen uit de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de VU. ‘De UvA heeft de charme van de binnenstad en de chaos’, zegt Vardar. ‘De VU het persoonlijke contact en de goede organisatie. Als dat verdwijnt, wat heeft de VU dan nog boven de UvA?’

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: